Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Wszystkie artykuły Wszystko o randkowaniu Zdrowie i uroda Czas wolny Recenzje

Z miłości do zdrowia: Płatki owsiane podstawą zdrowej diety

22.marzec 2019
Z miłości do zdrowia: Płatki owsiane podstawą zdrowej diety

Płatki owsiane to śniadanie idealne! Są doskonałym źródłem zdrowia i energii. Jesz je codziennie? Wspaniale! A może jeszcze się do nich nie przekonałeś? W takim razie po dzisiejszym artykule na pewno zmienisz zdanie!

Płatki owsiane nam dobrze znane już jakiś czas. Doskonale radzą sobie z głodem i dostarczą ciału energię niemalże na cały dzień. Jeśli zdecydowałeś się prowadzić zdrowy tryb życia, w Twoim jadłospisie nie może ich zabraknąć. Płatki owsiane mogą jeść na śniadanie zarówno zacięci sportowcy, jak i osoby, które nie lubią się przejadać. Znakomicie zaspokoją głód i zapewnią Ci energię, której nie otrzymasz na przykład – z białego pieczywa. Po białym pieczywie możesz czuć się zmęczony i wyczerpany, nie zawiera bowem tych właściwych węglowodanów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu i ciała.

Jak je przygotować?

Przygotowanie płatków owsianych jest banalnie łatwe i każdy da sobie z tym radę. Możesz je przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Istnieje wiele świetnych przepisów, których głównym składnikiem są płatki owsiane, ale możesz je dodać właściwie do wszystkiego. Kiedy będziesz robić naleśniki, piec chleb, babkę, piernik, muffiny – zależy tylko od Ciebie, kiedy je wykorzystasz. Wyśmienicie smakują również z rozgniecionym bananem, lub z mlekiem z dodatkiem miodu, orzechów itp.

Gdzie je dostanę?

Są ogólnodostępne, można je kupić w każdym supermarkecie. Sprzedaje się tłoczone, całe i sproszkowane (miałkie). Do kupienia są również już w postaci gotowych kaszek smakowych. Ich cena nie jest zawrotna. Z pewnością w nabliższym odwiedzanym przez Ciebie sklepie znajdziesz wiele rodzajów płatków owsianych. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w zimnie i suchu, dzięki czemu będziemy mogli je przechowywać przez okres nawet do dwóch miesięcy.

Idealne nie tylko na śniadanie

Płatki owsiane nie muszisz jeść tylko i wyłącznie na śniadanie. Możesz też z nich przygotować zdrową przekąskę. Batoniki owsiane z pewnością będą smakować również tym najmłodszym. A jeśli nie przepadasz za słodkim, możesz je zamieszać z jajkami i podsmażyć na patelni.

Działanie

Jak już wspominaliśmy, są doskonałym źródłem energii. Zawierają błonnik, dokładnie około 13%. Są prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin oraz kwasu foliowego. Zawierają też niewielką ilość kwasów omega 6 i omega 3. Minerały, które możemy w nich znaleźć to na przykład: magez, potas, cynk i wapń.

Wpływ na nasz organizm

Wspierają układ odpornościowy i pomagają przy problemach układu trawiennego, łagodzą nadczynność tarczycy, a oprócz tego obniżają poziom cholesterolu w ciele dzięki beta-glukanom. Płatki owsiane są idealne podczas odchudzania, sprawiają, że przez dłuższy czas czujemy się najedzeni. Dzieje się tak, ponieważ spowalniają opróżnianie żołądka, tym samym zwiększając produkcję tzw. hormonu sytości.

Kilka sprawdzonych przepisów z płatkami owsianymi w roli głównej

Jedna rada na początek, zawsze lepiej jest płatki owsiane namoczyć, w mleku albo w wodzie, aby zmiękły. Warto ponoć dodać też cynamon, aby na przykład upieczony desert nie zaczął pleśnieć.

Płatki owsiane na słono

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • Oliwa
  • Bazylia
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, którą wcześniej pokroisz w kosteczkę. Gdy się jjuż zarumieni, dodaj płatki owsiane. Całość smaż, ciągle mieszając, uważają, aby owsianka się nie przypaliła. Następnie płatki zalej niepełną szklanką wody. Całość gotuj aż do momentu, gdy płatki zmiękną i wchłoną wodę. W razie potrzeby możesz też dodać więcej wody. Gdy płatki będą miękkie, dodaj pokrojone pomidory i dopraw do smaku. Wymieszaj i jeszcze chwilę smaż. 

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka płatków owsianych*
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 80 g mieszanki drobnych rodzynek i suszonej żurawiny
  • 125 g masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 150 stopni C. Do miski wsyp mielone migdały, mąkę oraz sodę oczyszczoną, wszystkie te składniki wymieszaj. Następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę rodzynek i żurawiny, ponownie wymieszaj.
W rondelku roztop masło z miodem oraz z 1 łyżką wody. Przelej masę do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy ulep kulki (ok. 3 cm średnicy) następnie spłaszcz je i uformuj kształt dysku (średnica ok. 4 cm i grubość 1,5 cm). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów i piecz w piekarniku około 15-20minut. 

Płatki owsiane na szybko

Będziemy potrzebować:

  • płatki owsiane
  • jajko
  • woda lub mleko
  • cukier albo białko (proteiny)
  • biały jogurt
  • cynamon

100 gramów płatków owsianych namoczonych w wodzie lub w mleku. Dodajemy całe jajko, cukier albo białko. Mieszamy wszystko razem, możemy dodać jeszcze starte jabłko, albo banana zamiast cukru. Do ciasta dodajemy biały jogurt i odrobinę cynamonu. Cała masa powinna mieć lekko płynną konsystencję, mniej więcej taką, jak na naleśniki. I też tak samo jak naleśniki, powstałą masę smażymy na rozgrzanej patelni. Na koniec możemy dać na nie owoce, orzeszki, posmarować je dżemem, lub innymi smakowitościami, które Ci przyjdą do głowy.

Płatki owsiane są bardzo zdrowe i da się z nich stworzyć naprawdę wiele wyśmienitych dań. Inspiracji szukaj w książkach kucharskich lub na internecie. Inny styl życia może również być pierwszym krokiem do znalezienia prawdziwego szczęścia i miłości. Podobne zainteresowania są nieodłączną częścią udanego związku, zatem zrób coś dla siebie i zarejestruj się ZA DARMO na naszym portalu randkowym jeszcze dziś!

[kač]

Źródła:

www.przyslijprzepis.pl

www.kwestiasmaku.com 

Udostępnij ten artykuł na: