Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Z miłości do zdrowia: Dynia - źródło witamin

8.październik 2018
Z miłości do zdrowia: Dynia - źródło witamin

Jesienny klimat już na dobre zapanował za oknem, zatem z naszych kuchniach nie powinno zabraknąć najsmaczniejszej i najzdrowszej jesiennej rośliny jaką niewątpliwie jest dynia. Poznaj wszystkie jej właściwości!

Dynia to roślin, którą możemy cieszyć się tylko raz do roku. Jest to roślina z rodziny dyniowatych obejmująca około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. O dyni mówi się jako o warzywie, między innymi dlatego, że musimy ją ugotować, aby była miękka i nadawała się do spożycia.

Bogactwo Witamin, minerałów i antyoksydantów

Dynia jest bogatym źródłem antyoksydantów, które wzmacnają naszą odporność i pomagają chronić nasze ciało przed nowotworami. Oprócz tego zawiera w sobie dużą ilość sacharydów zapewniających nam dostatek energii. Dynia to jedyne w swoim rodzaju źródło witamin i minerałów. Ma w sobie pięć razy więcej minerału zwanego potasem niż banan. Inne ważne minerały to: cynk, wapń, żelazo, miedź, magnez, mangan i fosfor.

Miąższ dyni co prawda ma w sobie 3 razy mniej witaminy A (rozpuszczalnej w tłuszczach) niż marchewka, ale to i tak jest niezastąpioną bombą witaminową. Niedobory witaminy A mogą skutkować między innymi tzw. kurzą ślepotą. Oprócz tego, witamina A ma wpływ na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci – czyli niezbędna jest nie tylko dla zachowania zdrowia, ale też urody. Z kolei karotenoidy i przeciwutleniacze, których obecność manifestuje się we wspomnianej już barwie dyń, odmładzają ciało, wspomagają walkę z komórkami nowotworowymi i poprawiają humor. Dynia jest jednym z niewielu nam znanych źródeł witaminy T (B11), która pomaga zwalczać zaburzenia krzepnięcia krwi i pewne rodzaje niedokrwistości, przez wytwarzanie i wspomaganie krzepnięcia płytek krwi.

Inne witaminy zawarte w dyni to witaminy C i E. Wraz z witaminą A pomagają zachować gładką i jędrną skórę, dbają też o naszą odporność. Witamina C odgywa bardzo ważną rolę w produkcji kolagenu, podczas gdy witamina A chroni naszą cerę przed promieniami słońca i szkodliwymi substancjami. Witamina E to nieodłączna część każdej komórki w naszym ciele, jej zadaniem jest chronić je przed zniszczeniem.

Pestki z dyni i olej z dyni

Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.

W medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą. Według medycyny ludowej, nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty. Prażone pestki z dyni, które możesz dosypać do drugiego śniadania, sałatki lub zupy, przygotowywuje się w następujący sposób:

  • Wybierz pestki z dyni (np. łyżką) i umyj zimną wodą, tak aby usunąć resztki miąższu.
  • Dobrze wysusz pestki, używając ściereczki lub papierowych ręczników i zagrzej piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Wsyp 2 szklanki pestek do miski, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i jeden z następujących składników: 1 łyżka zmielonego i ususzonego rozmarynu, lub 1 łyżka kardamonu z ½ łyżki zmielonej gałki muszkatołowej. Przypraw odrobiną soli.
  • Rozłóż pestki (w jednej warstwie) po całej formie do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku 10 do 12 minut zanim nie nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu rozłóż je na papierowych ściereczkach i poczekaj aż wystygną.

Olej z pestek dyni bywa ciemnozielony, czasem wręcz ciemnoczerwony. Jest bogaty w cynk, egzogenne kwasy tłuszczowe i ma bardzo wyrazisty smak. Wykorzystywany jest w leczeniu zranień, zwłaszcza poparzeń oraz pęknięć skóry. Tak jak same pestki, wyrobiony z nich olej również pomaga w walce z prostatą.

Dynie i kulinaria

Z gastronomicznego punktu widzenia dynia jest prawdziwym skarbem, nie tylko ma wyjątkowy smak, ale też świetnie pasuje w połączeniu z wieloma przyprawami. To oznacza, że możemy ją przygotować na najróżniejsze sposoby. Najlepiej wykorzystać „grzejące” brązowe przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, ziele angielskie, anyż lub kardamon. Oprocz tego dynia wyśmienicie smakuje z innymi dodatkami, od słodkiego miodu, przez cytrusy aż po czosnek. Z dyni można tworzyć tysiące słodkich, słonych i pikantnych kombinacji smakowych.

Jak już wspominaliśmy istnieje wiele ródzajów dyni, nie wszystkie są spożywane, niektóre służą tylko do ozdoby. W naszym regionie najczęściej możemy się spotkać z dynią Hokkaido, która jest jedynym gatunkiem, którego nie musimy obierać ze skórki przed ugotowaniem.

Przepis: Zupa dyniowa z curry

Do przygotowania prostego lecz wyśmienitego dyniowego curry potrzebujesz:

  • 1,5 kg dyni
  • duże kwaśne jabłko
  • duża cebula
  • ziemniak
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka curry
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 6 łyżek łuskanych pestek dyni
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierzemy ze skórki (jeśli mamy dynię Hokkaido, ten krok pomijamy). Następnie należy ją pokroić na około jednocentymetrowe kosteczki.
  2. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj, smaż 3 min w garnku.
  3. Dodaj obraną pokrojoną dynię, jabłko i ziemniak.
  4. Posyp curry, smaż 3 min.
  5. Wlej bulion, gotuj 30 min. Zmiksuj, dopraw.
  6. Na patelni zrumień pestki dyni.
  7. Chleb natrzyj czosnkiem, skrop olejem sezamowym, pokrój w kostkę, rozsyp na blasze i piecz 5 min (180 st.).
  8. Zupę podawaj z grzankami, pestkami i kilkoma kroplami oleju z dyni.

Smacznego!

Chciałbyś/chciałabyś pochwalić się swoimi kulinarnymi umiejętnościami, ale nie masz komu? Zarejestruj się ZA DARMO na naszym portalu randkowym i znajdź miłość już teraz!

Źródła:

C. Thomas, A. Cao, Ch. Forberg: 50 Best Plants on the Planet; S. Chillemi, Dr. M. Chillemi: The Complete Guide to Natural Healing; M. A. Tuckman: For the Love of Pumpkins. Zdjęcia: shutterstock.com.

https://polki.pl

[Lil]

Udostępnij ten artykuł na: