Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Wszystkie artykuły Wszystko o randkowaniu Zdrowie i uroda Czas wolny Recenzje

Wzbogać swój jadłospis zdrowym mlekiem roślinnym

29.maj 2017
Wzbogać swój jadłospis zdrowym mlekiem roślinnym

Mleka pochodzenia roślinnego możesz w łatwy sposób przygotować sam, nie jest to tak trudne jak by się mogło wydawać. Chciałbyś wiedzieć z czego? I dlaczego warto? Na te pytania odpowiadamy w dzisiejszym artykule...

Spożycie mlek roślinnych stale wzrata i to z kilku powodów – zwiększa się ilość wegan i ludzi interesujących się zdrowym stylem życia, obalono też mit o użyteczności mleka krowiego. Mlekom roślinnym powinni dać pierwszeństwo i ci, którym doskwiera alergia na laktozę. Aczkolwiek niektórzy ludzie mają zakorzenione w głowach, że wszelkie alternatywy jedzenia i picia nie smakują dobrze, w przypadku mlek pochodzenia roślinnego jest tyle możliwych rodzajów do wyboru, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Mleko roślinne możesz kupić w postaci gotowej do spożycia w prawie każdym sklepie, ale zazwyczaj są one dość drogie i nie wszędzie spotkamy się z szerokim ich wyborem. Są nawet takie mleka, które w sklepach nie są w ogóle dostępne. Możesz więc przygotować takie mleko samemu. Tak, będzie to pracochłonne, ale przynajmniej będziesz wiedzieć jaki jest prawdziwy skład tego co pijesz, a dodatkowo zaoszczędzisz pieniądze. Mleko jest wykorzystywane właściwie do wszystkiego – słodkie wypieki, sosy, kawa, kakao, koktajle i wiele innych, zatem potrzebujemy go naprawdę dużo, a jeżeli w ciągu dnia zużyjemy np. 2 litry kupowanego mleka roślinnego, możemy bardzo szybko zbankrutować.

Przygotowanie

Przygotowanie wszelkiego rodzaju mlek roślinnych wygląda właściwie tak samo. Najpierw wybierz składnik, z którego chcesz zrobić mleko – różne możliwości będą opisane poniżej. Następnie zamocz ten składnik na co najmniej kilka godzin do wody, najlepiej moczyć go przez noc. Kiedy wybrany przez Ciebie składnik zmięknie i spęcznieje będzie się łatwiej mieszać. Potem przelej to wszytsko razem z użytą do namaczania wodą do miksera. Dolej też trochę świeżej wody, informacje o proporcjach zamieścimy poniżej. Mieszaj aż składniki staną się gładkie a mleko się spieni. Dalej będziesz musieć usunąć z mleka wszystkie części składnika, które nie nadają się do picia. Najlepiej użyć do tego kawałka bawełnianej tkaniny, przez którą łatwo odsączysz mleko od całej reszty. I gotowe! Jeżeli nie masz odpowiedniej tkaniny, z pewnością znajdziesz w domu chociażby sitko. Przelej przez nie mleko a łyżeczką usuwaj pozostałości z sitka. Czynność powtarzaj aż do momentu, kiedy w mleku nie będą już żadne twarde kawałki wykorzystanego składnika.

Stosunek wody do składnika powinien wynosić 1:4 albo 100g składnika na 1 litr wody. Pamiętaj, że do proporcji wody wlicza się też ta woda, którą wykorzystałeś do namoczenia składnika. Jeżeli wskazane przez nas proporcje nie będą Ci odpowiadać, możesz spróbować zrobić mleko jeszcze gęstsze, lub rzadsze, wszystko zależy od Twych preferencji. Wszyscy lubimy co innego. Jeśli będzie Ci się wydawało, że mleko jest bez smaku, możesz już przy pierwszym kroku (namaczaniu) dodać do niego na przykład suszone daktyle. Sprawią, że mleko stanie się słodsze.

Modyfikacje

Jak już wspominaliśmy, posłodzić mleko można już podczas namaczania. Możesz też dodać do gotowego mleka na przykład syrop z agawy albo odrobinę cynamonu, lub wanilii, w zależności od tego, do czego chcesz mleko będziesz potrzebować. Kiedy mleko jest już gotowe do spożycia, przechowuj go w szklanej butelce w lodówce przez maksymalnie 4 dni. Nie zawiera ono żadnych konserwanów, a więc nie jest w żaden sposób zabezpieczone i nie wytrzyma zbyt długo. Jeżeli nie zdążysz wypić mleka do tego momentu, stanie się z niego roślinny kefir, który również ma dobroczynne działanie na jelita i występującą w nich mikroflorę. Uważaj jednak, aby do mleka nie dostał się żaden brud. Nie pij prosto z butelki – bakterie mnożą się bardzo szybko i kefir może zamienić się w środek przeczyszczający. Na dnie może pojawić się osad, którego z łatwością pozbędziesz się potrząśnięciem.

Pytasz się pewnie, czy można jakoś wykorzystać masę, która powstała po wyciśnięciu mleka przez tkaninę/sitko. Masę z niektórych składników lepiej jest wyrzucić, zazwyczaj są to składniki, których skórka ma gorzki smak. Wyjątkiem jest na przykład kokos, tego zdecydowanie nie wyrzucaj. Po wysuszeniu będziesz go mógł wykorzystać jako nadzienie do różnych słodkości, albo do ozdoby. Masy niektórych składników można też wykorzystać do smarowania kanapek.

Składniki

Procedurę już znasz, niektóre składniki mają jednak swoje specyfikacje. Przy wyborze bierz też pod uwagę dobroczynne uczynki, które może Ci dany składnik dostarczyć...

mleka roślinne

Soja

Sojowe mleko to najbardziej znany i najczęściej wybierany przez konsumentów zamiennik mleka krowiego. Jeśli będziesz chciał je przygotować sam, wybierz soję, która nie jest zmodyfikowana genetycznie, najlepiej BIO. Ziarna soji namocz w wodzie przez noc, powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, dlatego lepiej przygotuj wielką miskę i wystarczającą ilość wody. Ziarna pozbaw skorupki, dzięki temu mleko otrzyma delikatniejszy smak, podobny do kupnych. Procedura różni się jednak trochę, najpierw musisz ziarna zmielić z wodą a następnie gotować przez około 20 minut. Dopiero później możesz wszystko przelać przez tkaninę i wycisnąć. Dla złagodzenia „smaku soji” możesz dodać wanilię albo cynamon. Mimo to jednak nie każdemu zasmakuje sojowe mleko domowej roboty, wówczas można wypróbować któreś z poniższych.

Kokos

Mleko kokosowe można zaliczyć do tych najsmaczniejszych. Ma delikatny smak, który pokocha każdy, nadaje się do pieczenia i gotowania. Można go też wykorzystać do kawy. Przygotować się da też z suszonego kokosa, choć efekt nie będzie porównywalny ze świeżym kokosem. Może się zdarzyć, że w sklepie natrafisz na zepsuty, dlatego musisz porządnie wszystkie przejrzeć, aby znaleźć ten odpowiedni. Kokos rozbij i daj do miksera (tę białą część oczywiście). Resztę wykorzystaj do pieczenia smakołyków. Mleko kokosowe ma większą zawartość tłuszczy, zatem ten, kto stara się schudnąć, nie powinnie codziennie wypijać hektolitrów tego smakołyku.

Ryż

Smak mleka ryżowego zależy przede wszystkim na gatunku ryżu, z którego wyrobisz mleko. Niektóre mają delikatny smak, dzięki czemu będą pasować nie tylko do wszystkich pokarmów, czy do pieczenia, ale też do kawy. Idealny wariant dla tych, którzy mają uczulenie na kokos. Jest to ulubione mleko sportowców, ponieważ zawiera dużą ilość węglowodanów a prawie żadnych tłuszczy.

Migdały

Mleko migdałowe zaskoczy Cię swoim delikatnym smakiem i nadaje się do wszystkich potraw i napojów. Migdały powinny być obrane ze skórki, aby mleko nie było gorzkie. Zawierają wiele wapnia, fosforu, potasu, magnezu, witaminy E, selenu i manganu. Zaleca się wybór migadłów lepszej jakości.

mleko migdałowe

Nasiona konopi

Sposób przygotowania mleka z nasion konopi jest taki sam jak w przypadku pozostałych mlek. Być może zaskoczy Cię, że będzie ono miało delikatnie orzechowy smak. Oprócz tego uzyskasz wiele kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 oraz białko. Zaledwie 100g nasion konopii uzupełni Ci aż 70% dziennego zapotrzebowania na cynk i żelazo.

Mak

Potrzebujesz wapnia? Przygotuj sobie makowe mleko! Potrzebujesz jedynie mak i wodę abyś do Twojego organizmu dostało się aż 12x więcej wapnia niż z produktów mlecznych. Zawiera ogromne ilości białka. Możesz również przygotować makową śmietanę. Namoczony mak rozmiksuj na gładką masę i dodaj do letniej wody. Śmietanę odcedź i masz gotowy sos do makaronów lub ziemniaków.

Owies

Mleko z płatków owsianych jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczą płatki owsiane i woda. Nie nadaje się jednak do jedzenia z płatkami zbożowymi, ponieważ zawiera mało glutenu. Swojemu ciału dostarczysz w ten sposób wielką ilość witamin B i E, żelaza, manganu, selenu, miedzi oraz magnezu.

To nie wszystko! Istnieje wiele składników roślinnych, z których można przygotować smakowite mleka bez laktozy. Możesz wypróbować orzechy (np. laskowe), słonecznik, albo inne ziarenka, kaszę, amarant, quinoa itd.

Mleka roślinne oferują już też w wielu kawiarniach, te jednak zazwyczaj nie są domowej roboty. Wybierz się na randkę do kawiarni w Warszawie, czy innym wielkim mieście i poznaj kogoś, z kim będziesz szczęśliwy.

[Lil]

Udostępnij ten artykuł na: