Podawanie fondue na różnego rodzaju uroczystościach sprawi, że całe wydarzenie będzie bardziej eleganckie i pełne uroku, ponadto „łączy ze sobą” delektujących się nim ludzi. Randce doda pewnego rodzaju zmysłowości. Podaniem fondue nic nie zepsujesz. Jednak jak się do tego zabrać? Najpierw jednak dowiedzmy się jak fondue powstało.
Ten kto zgadywał, że pochodzi z Francji lub Włoch, był blisko. Istnieje wiele teorii, ale najczęściej stworzenie tego dania przypisuje się Szwajcarom. Ciepłą, serową masę wymyślono w kantonie Neuchatel, który znajduje się na zachodzie Szwajcarii, przez co graniczy z Francją. Inna teoria brzmi, że danie to powstało w Sabaudii, historycznym regionie we francuskich Alpach. Słowo fondue pochodzi od francuskiego „fondre”, czyli - rozpływać się.
Prawdziwe szwajcarskie serowe fondue składa się minimalnie z dwóch serów, mąki i dobrego, białego wina. Aby sos miał odpowiednią gęstą a zarazem ciekłą konsystencję, robi się go z tłustego sera Gruyère i ementalera. To zagwarantuje gęstość sosu. Aby nie były w nim grudki, ważny jest sposób przetworzenia sera. Powinien być pokrojony na drobne kawałki lub starty. Oczywiście ważne jest też, aby sos miał również ten idealny smak. Dlatego ser musi być trochę dojrzalszy.
Absolutnym hitem jest fondue na słodko. Ananasowe fondue z ciemną, białą lub mleczną czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia. Zazwyczaj macza się kawałki owoców, ale mogą to być również wafle, ciasteczka lub inne słodycze. Jest idealne zarówno na imprezy dla dorosłych jak i dla dzieci. Przecież które dziecko odmówiłoby słodyczy? Co więcej owoce są zdrowe.
Zestaw do fondue można kupić nawet za 21 złotych. Oczywiście od ceny zależy wielkość i jakość zestawu. Najdroższe kosztują około 720 złotych lub więcej.
O fondue wiesz już wszystko co potrzebujesz. Pozostaje tylko zdecydować się – z czego będziesz korzystał i jakie składniki wybierzesz. Na koniec podamy przykładowy przepisy na serowe i czekoladowe fondue.
Składniki:
500g sera gruyère, drobno pokrojonego
500g sera ementaler, drobno pokrojonego
3 łyżki gładkiej mąki
1 lyżeczka startej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki zmielonego białego pieprzu
około 300ml wytrawnego białego wina
3 duże ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 duża bagietka, pokrojona na kawałki
warzywa jako dodatek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj sery, mąkę i przyprawy. W garnku na małym ogniu podgrzewamy większość wina z czosnkiem. Powoli dodajemy ser ciągle mieszając. Po każdym dodaniu sera mieszamy do powstania gładkiej masy. Jeśli będzie potrzeba, dodaj resztę wina, aby masa nie była zbyt gęsta. Przelewamy do pojemnika do rozpuszczania fondue i utrzymujemy w cieple.
Pojemnik z fondue stawiamy na stole nad pojemnikiem na wkład podgrzewający. Każdy goś bierze wiedelczyk i okrążnymi ruchami macza kawałki bagietki w gorącym fondue. Okrężne ruchy zapobiegną stwardnięciu sosu na dnie kociołka.
Składniki:
2 tabliczki mlecznej czekolady
6 łyżek skondensowanego mleka
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka likieru wiśniowego
1 łyżka rozgniecionych orzechów
Przygotowanie:
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w skondensowanym mleku (na małym ogniu). Dodajemy sok pomarańczowy, likier i orzeczy. Do maczania odpowiednie będą wafle, ciasteczka lub owoce.
Niezależnie od tego czy bardziej Ci się podoba słona, czy słodka wersja fondue, możesz nam wierzyć, że warto wypróbować obie!
[Lil]
Źródła:
http://loskutak.nova.cz/clanek/recepty/fondue-klasicka-zabava-labuzniku.html
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=6707
http://www.fondue.cz/historie.php
http://www.fondue.cz/recepty.php#bk007