Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Upał a choroby układu pokarmowego

2.sierpień 2017
Upał a choroby układu pokarmowego

Na zewnątrz świeci słońce, lato w pełni. Wiele festiwali i wydarzeń już za Tobą, ale równie wiele dopiero przed Tobą. Wszędzie tyle dobroci. Na które z nich należy uważać podczas upałów?

Lato to nie czas na stanie przy garach, na zewnątrz jest piękna pogoda, aż żal stać nad kuchenką i przygotowywać gulasz, czy bigos. Które łatwe do przygotowania potrawy powinniśmy jeść podczas lata?

Co powinieneś jeść podczas upałów?

Idealne będą świeże warzywa, których latem wszędzie dostatek. Przygotować z nich możesz wiele różnorodnych sałatek, które dodadzą Ci energii. Doskonale nadają się cukinie, czerwone papryki na grillu, czy sałatka marchewkowa. W piekarniku możesz przygotować kurczaka z sokiem z cytryny i czosnkiem. Ze świeżych warzyw możesz też zrobić gazpacho. Gazpacho to zupa warzywna. Aby wszystko było idealne, wymieszaj kilogram dojrzałych i pokrojonych w kostkę pomidorów, z pokrojoną w ten sam sposób jedną zieloną papryką i jedną czerwoną papryką. Do tego dodaj jednego średniego ogórka, również pokrojonego w kostkę, oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku oraz 150ml extra oleju z pierwszego tłoczenia. Zmiksuj wszystko i dodaj 100gramów chleba, namoczonego wszcześniej na dwadzieścia minut w zimnej wodzie. Konsystencja powinna być gładka, bez grudek. Następnie dodaj sul i ocet wedle uznania. Na koniec przelej zupę przez sitko, zakryj i pozostaw do schłodzenia. I już – możesz podawać.

Czego unikać podczas upałów?

Jajka

Najbardziej problematyczne podczas słonecznych dni są przede wszystkim jajka. Nie musisz z nich od razu rezygnować, ale powinieneś uważać na to, jak je przechowujesz, a później przygotowujesz. Jedno jajko zawiera ponad 6 gramów białka i tylko 72 kalorie. Mają w sobie witaminy i minerały, głównie selen, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, oraz cholinę niezbędną do zdrowego funkcjonowania mózgu i serca. Nigdy jednak nie powinno się jeść surowych jajek podczas ciepłych dni. To samo dotyczy jajek na miękko. Ważny jest też sposób ich przygotowania. Przed i po gotowaniu porządnie umyj ręce i wszystkie naczynia. Jajko gotuj odpowiednio długo, tak aby żółtko nie pozostało miękkie.

Dressingi i polewy

Sałatka również może okazać się złym pomysłem jeżeli dodasz do niej jakiś dressing. Latem dawaj dressingi tam, gdzie nie będą mogły ulec zepsuciu.

Mięso

Uwaga na mięso z kurczaka, które może zostać zakażone już w hodowli. Do wyjątków nie należy ani salami, które najczęściej przechowuje się w złych temperaturach i warunkach. Wszystkie rodzje mięs należy dobrze przygotować, tak aby ewentualne zarazki zostały zniszczone.

Warzywa i owoce

Nawet marchewka musi zostać dokładnie obrna, zwykłe umycie nie wystarczy. Owoce i warzywa zawsze należy porządnie umyć. Tam gdzie są przechowywane mogą dostać się do kontaktu z chorym zwierzęciem, które roznosi szkodliwe bakterie.

choroby ukladu pokarmowego

Jakie choroby nam grożą?

Salmoneloza

Choroba, którą wywołują bakterie pałeczkowate o nazwie salmoneloza. Bakteria wywołuje choroby u zwierząt, ale może zostać przeniesiona również na człowieka.

Symptomy

Choroba nie daje oznak od razu, ale dopiero po jakimś czasie. Maksymalnie do 48godzin powinny pojawić się pierwsze objawy, ale zazwyczaj nastąpi to już po kilku godzinch. Głównym symptomem jest silna biegunka. Pojawić się mogą również wymioty, bóle, czy nawet skrucze brzucha i wysoka gorączka. Wszystko to prowadzi do dehydratacji, czyli odwodnienia naszego ciała. Jest to bardzo niebezpieczne przede wszystkim dla osób starszych i małych dzieci. Salmoneloza jest poważną chorobą i nie należy jej lekceważyć. Symptomy po kilku dniach znikną, ale jeśli masz salmonelozę we krwi, może się przerodzić w zapalenie kości, zapalenie błon mózgowych itp. Jeśli Twój system odpornościowy jest osłabiony, należysz do grupy ryzyka.

Jak się leczyć?

Na pewno dobrze by było odwiedzić lekarza. To co możesz sam dla siebie zrobić to pić dużo płynów. Co prawda będzie to trudne, ale niestety jest to konieczne przy biegunce. W aptece możesz kupić różne probiotyki, które są sprzedawane bez recepty, pomogą one odbudować zniszczoną mikroflorę organizmu. Pij wodę, herbatę, jedz suche pieczywo i ryż. Kategorycznie natomiast nie wolno Ci: jeść tłustych i pikantnych potraw, owoców, drożdżowych wypieków w jakiekolwiek postaci, pić kawy i alkoholu. Jeżeli podejrzewasz u siebie samonelozę nie wolno Ci brać antybiotyków, spowalniają proces pozbywania się bakterii z ciała, tym samym tylko przedłużając Twoje cierpienie.

Infekcja wywołana bakteriami Camplylobacter

Symptomy mogą pojawić się dopiero po tygodniu. Będą Cię boleć głowa, stawy, mięśnie, pojawi się też gorączka i biegunka. Bakteria przeżyje nawet na zamrożonym mięsie drobiowym aż trzy miesiące. Dlatego powinieneś uważać kupując sobie gyros, hamburgera, cz grilowanego kurczaka.

Listerioza

Bardzo poważna choroba, która może doprowadzić nawet do śmierci. W przypadku wystąpienia poważniejszej formy tej choroby, jej symptomy pojawią szybko i nieoczekiwanie. Oznaki to: ból głowy, biegunka i wymioty. U kobiety w ciąży choroba może spowodować poronienie. Listeriozą zarazisz się pijąc mleko, jedząc sery i inne mleczne produkty, które nie są pasteryzowane, oraz jedząc źle przygotowanego mięsa i nieodpowiednio umyte warzywa i owoce.

Wszelkiego rodzaju wydarzenia organizowane w lecie, festiwale i wycieczki można wykorzystać w pełni, nawet w kwesti jedzenia, ale trzeba do tego użyć też trochę zdrowego rozumu. Nie zamawiaj ani nie kupuj nic, co wyda ci się brzydkie, nieodpowiednie, czy niedobre. Zawsze miej przy sobie chusteczki higieniczne i zawsze wycieraj nimi ręce przed jedzeniem jeśli nie masz możliwości umycia ich w inny sposób. Gdybyś poczuł się źle, w każdym mieście w Polsce znajdziesz pogotowie, w którym z pewnością będą mogli Ci pomóc, nie ważne, czy będziesz w Krakowie, Bydgoszczy, Lublinie, czy Wrocławiu.

[kač]

Udostępnij ten artykuł na: