Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Wszystkie artykuły Wszystko o randkowaniu Zdrowie i uroda Czas wolny Recenzje

Przygotuj sobie młodego kokosa

19.styczeń 2015
Przygotuj sobie młodego kokosa

Wiekszość z nas zna klasyczny kokosowy orzech. Owszem nie każdy wie o tym, że istnieje "młodsza" wersja zwana młodym kokosem. Mówiąc prosto, młody kokos produkuje więcej wody i posiada bardziej dojrzałą miazgę.

Chodzi o zupełnie klasyczny kokos, jednak taki którego woda jest przyjemnie słodka, a miąsz jest miękki i lekko strawny. Woda z młodych kokosów nie tylko dobrze smakuje, ale jest też pełna enzymów, dosłownie nabita elektrolitami, które pomogą Wam odzyskać energie. Nie bez parady mówi się, że kokosowa palma jest najlepszym filtrem wody na świecie. Głównymi producentami młodych kokosów są Filipiny i Tajlandia.

Właściwości młodego kokosa

Młody kokos jest bogaty w mikroelementy i sacharydy. Przeciwnie do prawdziwego kokosu, młody kokos posiada ich niewiele tłusszczu, a więcej cukrów. To czyni go lepiej strawnemu, i nabitego energią. W następującej tabelce przedstawimy właściwości enertgetyczne młodego i zwykłego kokosa:

Średnie wartości energetyczne w orzechu
Młody kokos
Stary kokos
Kalorie
140
283
Tłuszcze
3g
27g
w tym nienasycone
3g
24g
Cholesterol
0g
0g
Sacharydy
28g
12g
Włókna
2g
7g
Cukier
15g
5g
Białka
2g
3g
Wapno
17% dziennego zalecanego spożycia
1% dziennego zalecanego spożycia

 

Z tej tabelki wynika jedno, że młody kokos jest bardzo różnym owocem niż zwykły kokos, pomimo podobnej nazwy, podobnym aromacie czy czymkolwiek innym.

Jak młody kokos przygotowac i zjeść

Młody kokos podaje się w białej łupinie, którą należy posiekać w taki sposób aby niezabierała dużo miejsca. Idealnym sposobem jest by posiekać na górze kawałki kokosa, następnie rozprowadzić na twardym naczyniu. Wodę wylejemy idealnie do wysoko wydajnego miksera, a miąsz wydłubiemy łyżeczką. Po tym skrobaniu pozbędziemy się pozostałej części drewnianej skorupy i przechodzimy do miksowania. Po tym czekamy aż się nasza masa kokosowa rozmiksuje i mamy najlepsze i najsmaczniejsze kokosowe mleko jakie kiedykolwiek będziemy mogli spróbować. Poniżej przedstawiamy ilustracje jak przygotować małego kokosa z użyciem wyłacznie ostrego noża na poniższym krótkim wideo:

Tak przygotowane mleko możemy już tylko podawać np. z jogórtem lub zamrozić jako smakołyk. Możne powiedziec, że jest to zdrowsza i smaczniejsza wegetariańska alternatywa do mleka krowiego.

Największym problemem u nas w dzisiejszych czasach jest zdobycie tego młodego kokosu. W większych miastach polecamy przejść się po sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli mieszkacie na wsi, będziecie niestety skazani na internet. Tutaj oczywiście patrzcie uważnie na świerzość, ponieważ młody kokos się psuje duzo szybciej niż ten stary! Smacznego!

[sam]

Udostępnij ten artykuł na: