Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Produkty z rokitnika zwyczajnego

22.grudzień 2014
Produkty z rokitnika zwyczajnego

Owoce Rokitnika są naturalnym antybiotykiem i antyoxydantem - wyglądają jak pomarańczowe twarde kulczeki rosnące na krzewach. Jak przygotować owoce rokitnika i jak o niego dbać? Zainteresował was artykuł o leczącej sile rokitniku i nie wiedzie, w jakiej formie można go konsumować? W tym artykule znajdziecie odpowiedzi na te pytania.

Rokitnika można zjeść w całości. Każda jego część ma swoje zastosowanie: liście i kora możemy wysuszyć i zaparzyć herbatę, w bardzo różnorodny sposób można spożyć jagody rokitnika. Z powodu złożonego składu Rokitnika używa się również w homeopatii.

Jak stosować Rokitnika?

Podstawowe części Rokitnika to owoce i miąsz, które wspierają naturalną obronę organizmu po infekcjach i chorobach, zaleca się je również pacjentą po chirurgicznych zabiegach. Rokitnik jest naturalnym antybiotykiem, posiada również właściwości bakteriobójcze, zabija m.in bakterie salmonelli i duru brzusznego, gronkowca i paciorkowca. Oprócz tego uśmierza ból głowy, bóle brzucha, pomaga złagodzić zapalenie dróg moczowych. Wyciąg z rokitnika obniża poziom kwasu w żołądku, pomaga w trawieniu pokarmów. Rokitnik zwiększa odporność organizmu, działa pozytywnie na skupienie, zalecany jest w szczególności dla studentów, kierowców i osób aktywnych fizycznie.

Najłatwiej jest poprostu jagody rozsmarować z cukrem i zamrozić. Każdy dzień wystarczy kawowa łyżka tej witaminowej bomby, a nie złapie was żadna chrypka. Osoby, które ograniczają poziom cukru mogą nadal spożywać jagory Rokitnika, ale należy pamiętać o tym, że bez cukru są one niesmaczne. Zamiast białego cukru, można użyć cukru trzcinowego lub jagody nie rozsmarowywać, zamiast tego je przemyć, oszuszyć i włożyć do lodówki. Przy codziennym stosowaniu, zalecamy dosładzać miodem zamiast cukrem.

Jagody rokitnika można również jeść osuszone. Wystarczy je zmielić na proszek, a tak przygotowane owoce dodawać do herbaty.  Można też je spożywać w formie suszonych chipsów i „podjadać“ podobnie jak suszone brzoskwinie czy rodzynki. Zalecane jest użycie elektronicznej suszarki.

Owoce rokitnika można również gotować podobnie jak większość innych owoców. Przy gotowaniu owoców rokitnika, zaleca się dodać odrobinę cukru w stosunku 2:1 (przykładowo, na kilo rokitnika, potrzebujemy około 500 gramów cukru)

Dzieci bardzo uwielbiają rokitnikowy miód, suszone jagody miesza się z miodem. Doskonały również z tostami, goframi i naleśnikami. Konseserzy docenią również chrupiące ciasto z rokitnika.

jagody_rokitnika

Wywary z liści i kory

Pozostałe części Rokitnika (liście i korę) możemy wysuszyć na wywar do herbaty, bogaty w witaminy. Liście pomagaja przy reumatyźmie. Kobiety docenią działania wywaru z kory, ponieważ zapobiega wypadaniu włosów. Herbatę możemy pić, albo się wziąść w niej przysznic lub umyć nią włosy. Kora zawiera wysoką zawartość serotoniny, dzięki czemu wspomaga koncentracje organizmu i niszczy rakotwórcze komórki.

Olej z rokitnika

Olej z rokitnika jest najlepszym z produktów z rokitnika. Zawiera w sobie najwięcej aktywnych biologicznie substancji, które wzmacniają odporność organizmu i usuwają toksyny z organizmu (gronkowiec złocisty czy inne bakterie). W tym przypadku wystarczy stosować jedną kawową łyżkę trzy razy dziennie przed jedzeniem.

Olej może także pomóc w przyśpieszeniu gojeniu ran lub poparzeń, ponieważ regeneruje tkanki błony śluzowej w ciele. Pomaga także osobą cierpiącym na żylaki. Olej z rokitnika łagodzi ból tak jak środki przeciwbólowe, jest odpowiedni dla kobiet w ciąży, ponieważ zasadniczo nie ma żadnych skutków ubocznych.

[paf]


Źródło: Walczyk Paweł, Havelka Emilia V., ROKITNIK ZWYCZAJNY - roślina przyszłości, wydawnictwo "Start".
http://bylinky.doktorka.cz/rakytnik-resetlakovy---rostlina-budoucnosti/, 1.12.2014.

Udostępnij ten artykuł na: