Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Pijalnie czekolady w Polsce - na zdrowie!

20.październik 2017
Pijalnie czekolady w Polsce - na zdrowie!

Gorzka czekolada to słodki narkotyk i doskonały afrodyzjak. Ma wytworny smak, nic więc dziwnego, że można się od niej uzależnić. Czekolada oprócz tego, że wspaniale smakuje, potrafi jeszcze poprawić nastrój, zlikwidować zmęczenie i dostarczyć ciału nowej energii. Czyż to nie prawdziwy cud natury?

Swój specyficzny smak gorzka czekolada zawdzięcza dużej zawartości kakaa. Niektóre rodzaje czekolady mogą zawierać od 70 do aż 99% kakaowych ziaren! Im ciemniejszy ma kolor – tym więcej kakaowych ziaren się w niej znajduje. Pewnie wśród nas znajdą się tacy, którzy powiedzą, że gorzka czekolada jest dla nich zbyt gorzka i tej, która zawiera ponad 70% kakaa nigdy nie tkną. Otóż, jak mówią prawdziwi koneserzy – w czekoladzie gorzkiej, należy się rozsmakować, pozwolić jej znaleźć drogę do naszego serca. Warto to zrobić, ponieważ gorzka czekolada potrafi „się odwdzięczyć”...

Czekolada dobrej jakości – jak ją rozpoznać?

Chcesz stać się znawcą dobrej czekolady? Wystarczy zapamiętać, że ta najlepsza, powinna mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i delikatny zapach. Ważne, aby zapachem nie przypominała nam kawy. Łamiąc czekoladę na kawałki, mielibyśmy usłyszeć charakterystyczny trzask. W miejscu, w którym złamaliśmy czekoladę, powierzchnia powinna być gładziutka. Taka, która łatwo się kruszy, najprawdopodobiej zawiera zbyt mało masła kakaowego, albo jest nieświeża. Prawdziwa, dobra czekolada pozostawia po sobie słodko-cierpki smak.

gorzka czekolada

Na zdrowie!

Jak już wspominaliśmy, gorzka czekolada nie tylko wspaniale smakuje, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Badania wykazują, że ziarna kakaowca zawierają ponad 600 substancji, które mają dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Oczywiście największe ich natężenie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie, która, jak już wiemy, może zawierać od 70-99% ziaren kakaa. Podobno już azteccy wojownicy, przed bitwą nabierali sił popijając napój z kakaowego proszku.

  • Ułatwia myślenie - zawiera związki pobudzające pracę mózgu, np. pirazynę, przez co poprawia koncentrację i pamięć.
  • Zastrzyk energii- znajdują się w niej ogromne zasoby węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale co ważne, dla będących na diecie – zaledwie śladowe ilości cukru!
  • Pomaga zapobiegać miażdżycy i zakrzepom – ziarna kakaowca aż pękają od ilości flawonoidów, które hamują proces utleniania „złego” cholesterolu.
  • Wzmacnia serce – zawarte w gorzkiej czekoladzie polifenole zmniejszają ciśnienie krwi i skutecznie zapobiegają zawałom serca.
  • Filtruje nerki - alkaloid teobromina, to składnik, który pobudza pracę nerek i działa jako łagodny środek moczopędny, przez co znakomicie oczyszcza nerki.
  • Łagodzi kaszel – teobromina, o której już wspominaliśmy doskonale radzi sobie również z kaszlem i w przeciwieństwie do stosowanej przez wielu kodeiny, nie wywołuje uczucia senności.

czekolada na gorąco

Wartości odżywcze

Podsumujmy najważniejsze substancje odżywcze znajdujące się w gorzkiej czekoladzie:

  • węglowodany - źródło energii
  • magnez – bardzo ważny składnik, wspomagający pracę komórek nerwowych
  • żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek i rozprowadzanie tlenu w organizmie
  • niacyna – odpowiedzialna za uwalnianie się energii otrzymywanej z pożywienia
  • teobromina – poprawia pracę nerek
  • fenylotylamina – często jedząc czekoladę mówimy, że „jemy endorfiny”, fenylotylamina jest odpowiedzialna właśnie za grupę endorfin obecnych w ziarnach kakaa. Stymuluje pozytywną energię, poprawę nastroju i uczucie szczęścia.
  • flawonoidy – zapobiegają miażdżycy, zakrzepom serca oraz urdarom mózgu, poprzez hamowanie „złego” cholesterolu.

Pijalnie czekolady w Polsce

Uwielbiasz czekoladę i chciałbyś spróbować czegoś nowego? Ci, którzy podróżują po Polsce, z pewnością zauważyli, że w prawie każdym większym mieście, na rynku głównym znajdują się tzw. pijalnie czekolady E.Wedla, czyli naszej polskiej, najlepszej czekolady. Wytwórnia czekolady E.Wedel powstała już w 1851 roku, w Warszawie i od tamtej pory jej cudowny smak pozostaje niezmienny. Warto zatem wybrać się tam i samemu spróbować tych pyszności.

pijalnia czekolady Wedel

Osobiście, jako miłośniczka czekolady odwiedziłam już dwie – w Krakowie i we Wrocławiu. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, menu jest obszerne i zawiera wszystko od gorzkich czekolad aż po białe, słodkie. Możesz je połączyć z lodami, czy alkoholem, zjeść lub wypić na gorąco i na zimno. Jak kto woli. W każdej Pijalni Czekolady istnieje również możliwość zakupu produktów wykonanych z czekolady – lizaków, bombonierek oraz torcików, nadmienię też, że takich jak tam, nie znajdziesz w żadnym innym skepie. Jeżeli Twoja druga połóweczka nie przepada za słodkim, w menu znajdują się także słone przekąski.

Nie masz z kim rozkoszować się wspaniałym smakiem czekolady? Zarejestruj się na portalu randkowym i wybierz się na randkę do Pijalni Czekolady w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, czy Białymstoku!

[nk]

Źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl/

http://www.wedelpijalnie.pl

Udostępnij ten artykuł na: