Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Wszystkie artykuły Wszystko o randkowaniu Zdrowie i uroda Czas wolny Recenzje

Niepozorny mak

21.listopad 2017
Niepozorny mak

Wielkimi krokami zbliżają się święta a z nimi różnego rodzaju wypieki. Na polskich stołach oczywiście nie może zabraknąć klasycznych ciast i potraw z maku. Czy wiedziałeś, że mak ma działanie lecznicze? Nie? A więc czytaj dalej...

Działanie lecznicze maku znane było już w starożytności. Wtedy właśnie odkryto, że mak to nie tylko doskonały dodatek do potraw, ale też baza do wyroby narkotyków. W dzisiejszych czasach z maku produkuje się m.in. leki o działaniu uspokajającym. Jakie mamy rodzaje maku?

Rodzaje maku

  • Mak niebieski - najbardziej znany rodzaj maku, który wykorzystujemy przede wszystkim w celach kulinarnych.
  • Mak lekarski – służy do produkcji opium, który stanowi bazę dla leków takich jak morfina, narkotyna, papaweryna i kodeina. Odznacza się niezwykle silnym oddziaływaniem na układ nerwowy. Opium otrzymuje się z soku mlecznego z wysuszonej makówki.
  • Mak biały – rzadko spotykany, ma wyjątkowy, delikatny smak i jest niezastąpionym składnikiem rogali marcińckich, którymi możemy się co roku, 11 listopada zajadać w Poznaniu.
  • Mak polny – ma zastosowanie w medycynie ludowej oraz kosmetyce. Z płatków maku polnego przygotowywuje się napar stosowany przy kaszlu, biegunce, bolesnej menstruacji czy bezsenności.

Właściwości odżywcze maku

Mak to doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, oraz witaminy C. Zawiera również wiele wapnia – naturalnego budulca kości. W 100 g maku znajduje się 1266 mg wapnia – to pokryje aż 140% dziennego zapotrzebowania człowieka na ten pierwiastek! Oprócz tego, w mak dostarcza nam żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

makówka

Olej makowy, który powstaje z niebieskich ziaren maku leczniczego doskonale reguluje pracę nerek i wątroby oraz przyśpiesza gojenie się ran. Zawdzięcza to zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim tych z grupy omega-6 (w tym kwasu linolowego), które mają też pozytywny wpływ na pracę serca i pomagają w przywróceniu równowagi pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem.

Olej makowy z pewnością kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. Możesz dodawać go m.in. do sałatek.

Mak leczniczy – co z niego powstaje?

  • morfina czyli jeden z najstarszych leków o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym. Używamy go, kiedy potrzebujemy uśmierzyć bardzo silny ból, który występuje np. przy chorobach nowotworowych. Dodatkowo morfina zwalnia postrzeganie i kojarzenie, blokując prawidłowe czynności przewodu pokarmowego i osłabiając pracę mięśni gładkich.
  • kodeina to lek uspokajający, przeciwbólowy i hamujący odruchy kaszlu.
  • narkotyna także ma działanie przeciwkaszlowe, oprócz tego pobudza ośrodek oddechowy.
  • papaweryna blokuje bodźce nerwowe wywołujące skurcz mięśni gładkich układu pokarmowego, dlatego często stosuje się ją przy kolce jelitowej, wątrobowej czy stanach skurczowych mięśni gładkich jelit.

Wiesz już co jesz podczas świąt? Zatem pamiętaj, aby maku, choć jest wyjątkowo zdrowy - używać z rozsądkiem i umiarem. Różne rodzaje maku do wypróbowania kupisz w sklepie ze zdrową żywnością, w każdym większym mieście, takim jak – Wrocław, Kielce, Katowice, Warszawa, czy Bydgoszcz.

Źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl

[nk]

Udostępnij ten artykuł na: