Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Niepozorny mak

21.listopad 2017
Niepozorny mak

Co wiemy o maku? Przekonajmy się z dzisiejszego artykułu!

Jakie są rodzaje maku?

  • Mak niebieski 
  • Mak lekarski 
  • Mak biały
  • Mak polny 

Właściwości odżywcze maku

Mak to doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, oraz witaminy C. Zawiera również wiele wapnia – naturalnego budulca kości. W 100 g maku znajduje się 1266 mg wapnia – to pokryje aż 140% dziennego zapotrzebowania człowieka na ten pierwiastek! Oprócz tego, w mak dostarcza nam żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

makówka

Mak leczniczy – co z niego powstaje?

  • morfina czyli jeden z najstarszych leków o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym. Używamy go, kiedy potrzebujemy uśmierzyć bardzo silny ból, który występuje np. przy chorobach nowotworowych. Dodatkowo morfina zwalnia postrzeganie i kojarzenie, blokując prawidłowe czynności przewodu pokarmowego i osłabiając pracę mięśni gładkich.
  • kodeina to lek uspokajający, przeciwbólowy i hamujący odruchy kaszlu.

Wiesz już co jesz podczas świąt? Zatem pamiętaj, aby maku, choć jest wyjątkowo zdrowy - używać z rozsądkiem i umiarem. Różne rodzaje maku do wypróbowania kupisz w sklepie ze zdrową żywnością, w każdym większym mieście, takim jak – Wrocław, Kielce, Katowice, Warszawa, czy Bydgoszcz.

Źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl

[nk]

Udostępnij ten artykuł na: