O arbuzie można powiedzieć, że jest to cud natury: warzywo słodsze od niejednego owocu, pełen witamin i mikroelementów niezbędnych dla naszego organizmu. Arbuz nam zapewni odświerzenie w gorące duszne dni, zastąpi słodycze, jest idealnym komponentem dobrej zdrowej diety i pozwoli odmłodzić naszą skórę.
Bardzo długo lekarze spekulowali nad wpływem arbuza na nasz organizm. Ogólne zdanie na ten temat jest takie, ze chodzi o nic innego jak słodką wodę. Naukowcy wciąż odkrywają nowe pożyteczne wpływy arbuza na nasz organizm.
Pomimo iż arbuz zwyczajny jest u nas najbardziej rozpowszechnioną odmianą melona, istnieją również inne odmiany arbuzów pochodzące z Afryki i Azji. Sklepy w Polsce przeważnie sprzedają arbuzy zwyczajne (tzw. "Czerwone melone"), które charakteryzują się grubą zieloną skorupą i różowym lub czerwonym miąszem z czarnymi pestkami. Kolejną spotykaną odmianą w Europie jest słodki żółty melon, melon ten jest mniejszy od arbuza, ma żółtą skorupę i lekko zielonowaty miąsz. Możliwe, że spotkali się Państwo jeszcze z melonem galia, który ma charakterystycznie popękaną skórę. Czasami możemy się jeszcze spotkać w naszych sklepach z melonami w zielone paski – piel de sapo, i melon ogen lub charetais, jednak spotyka się je bardzo rzadko.
Melony zawierają są bogate w kwas foliowy, żelazo, witaminę A, B i C. Zawiera też mało cukru, zawartość cukru w melonie wynosi między 3%, a 12%. Największe melony zawierają 93% wody, i tylko 3% cukru, ale nie należy się bać, że się od niego przytyje, pomimo tego, że jest słodki.
Dzięki mikroelementą i wysokiej zawartości witamin, melony wspieraja nasze zdrowie. Melony są rekomendowane przez dietetyków i są polecane szczególnie w okresie letnim. Arbuz pomaga w leczeniu i profilaktyce chorób pechęrza moczowego, nerek, ze względu na zawartość beta-karotenu wspiera równiez nasze oczy, pomaga stymolować mózg dzięki serotoninie, melatoninie i dopaminie, mało tego melony wspierają nasz system immunologiczny. Arbuzy są także korzystne dla osób mających choroby układu pokarmowego, ich włókna wspomagają trawienie. Oprócz tego jedzenie arbuzów zapobiega ryzyku zachorowania na raka, ponieważ wspomaga usuwanie toksyn i wolnych rodników z organizmu. Moglibyśmy wymieniać jeszcze właściwości melonów, które wspomagają leczenie organizmu.
Dzięki swoim oczyszczających i regenerujących właściwościach melon jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Odmładzające właściwości melona były wykorzystywane już w starożytności w Egipcie. Nie musicie wydawać tysięcy złotych na drogie kremy czy kuracje, abyście mogli doświadczyć korzystne skutki spożywania tego warzywa. Maseczkę z arbuza łatwo można przygotować w domu, według typu skóry jaki posiadacie, możecie zdecydować czy skorzystacie z nasion czy z miąszu. Wybraną część arbuza zmieszacie z jogurtem lub twarogiem, taki specyfik nanieście na twarz i po 20-30 minutach zmyjcie letnią wodą. Melon połączony z mlecznymi produktami przynosi ochłodzenie w gorące dni, odświerza i regeneruje skórę.
„Jaki melon jest każdy widzi.“
Większość osób przestrzega dwóch ważnych zasad by rozpoznać odpowiedniego melona. Pierwszym z nich jest popukanie, odezwie się głosny odgłos, to znaczy że melon jest odpowiedni i trafia odrazu do naszego zakupowego koszyka. Jeśli odgłos jest wysoki albo głęboki, sprawdzcie innego melona. Drugim trickiem jest przytrzymanie melona oburącz z obu stron i nasłuchiwanie czy pęka.
Eksperymentujcie! Pomimo iż melony są dobre same w sobie, spróbujcie inne sposoby ich podawania, poniżej przedstawiamy dwie nasze sugestie serwowania melona:
Łatwy przepis na desert na gorące dni, przygotujcie sobie tort z melona. Należy wziąść melona i wydrążyć z niego miąsz w taki sposób, aby wydobyty miąsz był w kształcie walca, ten wydrążony walec posypiecie bitą śmietaną lub lekko posłodzonym twarogiem, posypcie migdałami i ozdobcie jagodami albo innymi owodami. Można też wyciąć inną formę niż walec. Pyszne i szybkie śniadanie gwarantowane. Bardziej odważne osoby mogą w ten sposób przygotować również tort piętrowy.
Niezmiernie cenioną potrawą w zachodniej Europie i we Francji jest słodki żółty melon podawany z parmezańską szynką lub łososiem wędzonym na zimno. Przygotujcie sobie taką potrawę w domu, a nie będziecie musieli nigdzie jeździć za jedzeniem.
[paf]