Wybierasz się na romantyczną kolację, ale nie wiesz jakie wino będzie pasowało najlepiej do sytuacji? Pomożemy Ci! W dzisiejszym artykule dowiesz się wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o winach.
Większość konsumentów wina ma swoje preferencje dotyczące wyboru czerwonego lub białego wina, wszystko zależy przede wszystkim od upodobań. Zwolennicy zdrowego jedzenia nie przepadają za winem ze względu na zawarte w nim tw. puste kalorie. Ogólnie przyjęło się, że czerwone wina są zdrowsze, niż białe. Mimo to, niektóre dobrej jakości białe wina mogą dostarczyć o wiele więcej wartości odżywczych niż czerwone. Najczęściej czerwone wino ma w sobie o wiele więcej alkoholu niż białe, to wszystko dzięki zawartości cukru w winogronach.
Produkowane jest z ciemnoczerwonych i czarnych winogron. Główna różnica pomiędzy czerwonym i białym winem polega na tym, że czerwone produkuje się z całych winogron, włącznie z kiścią. Kiść dodaje tego idealnego koloru i wzbogaca smak dobrej jakości czerwonych win. Największymi producentami czerwonych win są Francja i Włochy. W tych krajach istnieje wiele winnic, gdzie pielęgnowane są winogrona. Do najbardziej lubianych win należą Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Białe wina w odróżnieniu od czerwonych produkowane są bez kiści. Wykorzystywane są jasne winogrona, najlepiej takie, które nie mają w sobie już żadnych nasionek. Większość białych win ma owocowy smak, należy do nich również szampan. Dobrej jakości białe wina to na przykład: Ryzlink (Riesling), Chardonnay anebo Pinot Grigio.
Według badań miłośnicy wina rzadziej cierpią na dolegliwości sercowo-naczyniowe. Dzieje się tak za sprawą zawartych w winie polifenoli, związków organicznych występujących w owocach i pestkach winorośli. Charakteryzują się one silnym działaniem przeciwutleniającym, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Wino, zmniejszając gęstość krwi, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru.
Wino, a konkretniej wspomniane już polifenole, obniżają poziom wolnych rodników spowalniając proces starzenia się skóry. W gabinetach kosmetycznych i centrach SPA wykonuje się zabiegi pielęgnacyjne, poprawiające witalność skóry, wykorzystując właściwości wina i pestek winogron. W czasie „winnej” kuracji zażywa się kąpieli w czerwonym winie, stosuje maseczki na twarz przyrządzone z pestek winogron. Mają one właściwości odmładzające.
Wino jest również środkiem wykorzystywanym do walki z cellulitem. Zawarty w nim antyoksydant, zwany resveratrolem, wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej. Skóra staje się jędrniejsza i bardziej gładka.
Powinno się spożywać wraz z ciemnym mięsem, takim jak wołowina i inne ciemne pokarmy.
Powinno się podawać wraz z jasnym mięsem, takim jak kurczak, indyk, ryba oraz do jasnych sosów.
Do mięsa wieprzowego najlepiej pasuje czerwone wino z pełniejszym smakiem, najlepiej młodszego roczniku. Spośród dostępnych win, najlepszy będzie Blauer Portugieser.
Smak mięsa wołowego idealnie wzbogaci dojrzałe czerwone wino, takie jak Cabernet Sauvignon.
Wszystko zależy od sposobu przygotowania ryby i od tego, czy jest ona słodkowodna czy morska. Do ryb morskich najlepiej pasuje białe wino Chardonnay, do słodkowodnych biały Welschriesling lub Sylvaner. Są to dojrzałe wina, które idealnie pasują do smaku rybiego mięsa. Jeśli chces chcesz rybę usmażyć musisz wybrać, to samo wino, co w przypadku ryb morskich Chardonnay.
Znów zalecane są wina białe, które mają delikatny aromat. Jedynym wyjątkiem może być indyk, do którego pasuje również czerwone. Do drobiu pasują jednak przede wszystkim wina białe, takie jak Pálava i MüllerThurgau.
Nieodłączną częścią win jest konsumacja serów.
Ten rodzaj serów najlepiej pasuje do białych win, jakich jak Gruner Veltliner, lub czerwonych takich jak Blaufrankisch, czy Blauer Portugieser.
Mowa tutaj o serach, które zwierają określony rodzaj pleśni. Najbardziej będą Ci smakować w połączeniu z czerwonymi winami, jak na przykład Blaufrankisch lub Cabernet.
Do serów miękkiego rodzaju pasują delikatne wina, zdecydowanie wyłącznie białe.
Czerwone wino można przechowywać tylko w chłodnej piwnicy, białe powinno być w lodówce. Butelki powinny leżeć. Najlepsze do podawania białego wina będzie naczynie z lodem, do którego włożona będzie butelka, tak samo jak w przypadku win musujących i szampanów.
Wiesz już, jakie wino będzie odpowiednie na następną randkę, ale nadal nie masz z kim się na nią wybrać? Zarejestruj się i znajdź miłość na naszym portalu randkowym.
http://gazetawino.pl
[kač]