Męczy Cię przeziębienie? Katar? Kaszel? Nie musisz od razu sięgać po leki. Istnieje wiele naturalnych składników, które masz do dyspozycji w swojej kuchni. Do tych najlepszych oprócz ziół należą: cebula, imbir oraz orzechy. Podczas przeziębienia nie wolno też zapomnieć o dostarczaniu odpowiednio dużej ilości płynów do organizmu.
Dwanaście ołupanych orzechów włoskich moczymy w pół litrze wody i zostawiamy na 4 godziny. Następnie wodę z orzechami gotujemy przez 30 minut, ciągle dolewając wody aby jej ilość wciąż wynosiła pół litra. Posłodzić możemy tylko i wyłącznie miodem.
Najlepszym rozwiązaniem na katar jest cebula. Wystarczy, że zostawimy ją pokrojoną na talerzyku obok łóżka. Idealny jest także syrop. Cebulę wystarczy zaparzyć, odstawić na chwilkę aby nie była zbyt gorąca i jeść łyżeczką. Tak przygotowaną cebulę można też dodać do herbaty.
Imbir to bardzo aromatyczne byliny z charakterystycznym cierpkim smakiem. Należy do tych najbardziej znanych metod naturalnego leczenia. Imbir wykorzystuje się w leczeniu przeziębienia czy pierwszych oznak grypy, czyli m.in kaszlu, ponieważ ma antybakteryjne działanie i zwalcza wirusy. Imbirowa herbata z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wystarczy obrać imbir ze skórki i pokrojony zalać gorącą wodą (ok. 90°C).
Tymianek ma udowodnione działanie antybakteryjne, łagodzi kaszel i ułatwia odksztuszanie. W niektórych krajach jest oficjalnie uznawany jako lek na kaszel, infekcje dróg oddechowych i ostre zapalenie oskrzeli. Przepis na herbatę z tymianku jest bardzo łatwy. Do kubka z gorącą wodą dodajemy dwie łyżeczki rozdrobnionych liści tymianku i zostawiamy do zaparzenia na dziesięć minut. Aby zwiększyć skuteczność możemy dodać miód i cytrynę.
Przepis jest przeznaczony dla osób dorosłych. Najskutecznejszy jest na początkowe objawy przeziębienia, zanim jeszcze zdąży się to przerodzić w coś gorszego. Zagrzej 200 ml mleka, dodaj kieliszek rumu i 2 łyżki miodu. Wystraczy wypić maksymalnie 2 szklanki na wieczór aby poczuć różnicę. Ponieważ jest tam zawarty alkohol mikstury tej należy używać z rozwagą, tym bardziej w trakcie choroby.
Miód jest obecny w medycynie od dawien dawna ponieważ świetnie radzi sobie z każdym rodzajem kaszlu. Jednak ludzie, którzy są na niego uczuleni zdecydowanie nie powinni ryzykować. Miód pomaga przy leczeniu bólu gardła, do pozbycia się kaszlu i innych podobnych dolegliwości, które nie pozwalają Ci bezboleśnie połykać. Syrop miodowy możesz zrobić sam. Do kubka daj parę łyżek miodu i dodaj sok z cytryny. Niektórzy dodają jeszcze rum.
Świeży chrzan zetrzyj i wymieszaj z taką samą ilością miodu. Tę mieszankę podjadaj co jakiś czas w ciągu dnia. W mniejszych dawkach może być także wykorzystywana do zachowania odporności. Miód i chrzan zawierają w sobie wiele witamin i minerałów, mają także działanie dezynfekcyjne i antybakteryjne.
Źródło: http://ona.idnes.cz/prirodni-leky-na-kasel-067-/zdravi.aspx?c=A150112_104105_zdravi_pet
[kač]