Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

Dieta anti-aging

28.luty 2018
Dieta anti-aging

Niestety, wszyscy się starzejemy. Pojawiają się zmarszczki, znika gdzieś młodzieńcza energia. Istnieją jednak sposoby na to, aby zachować promienny wygląd, sprawność i energię do życia.

Dieta anti-aging czyli dieta przeciwstarzeniowa poprawi nie tylko Twój stan zdrowia, ale również wygląd. W organizmie wciąż zachodzi wymiana starych komórek na nowe. W tym procesie zużywane są składniki, które dostarczamy ciału z jedzenia. Im lepszej jakości jedzenie – tym więcej korzyści przyniesie ono dla naszego zdrowia. Które produkty służą naszemu zdrowiu i urodzie? Przekonajmy się.

Marchewka

Zawarty w marchewce beta-karoten to silny przeciwutleniacz i źródło prowitaminy A. W 100g jest go aż 9,9mg. Dzięki marchewce poprawi nam się stan włosów i paznokci, skóra stanie się sprężysta a zmarszczki staną się mniej widoczne. Nie musisz koniecznie codziennie ją chrupać, jeżeli wolisz możesz wybrać np. sok lub koktalj na bazie marchewki.

Aronia

Owoc bogaty w flawonoidy i garbniki. Są to składniki wiążące metale ciężkie, zwłaszcza ołów i miedź. Najprościej mówiąc: aronia ma właściwości odtruwające. Oprócz tego, jest też cennym źródłem witamin C, B, B6, E, PP, prowitaminy A, prowitaminy P oraz pierwiastków takich jak: molibden, bor, jod i mangan.

aronia

Granat

Granat to prawdziwa bomba energetyczna. Związek w nim zawarty wpływa korzystnie na mitochondria, czyli części komórek zwane centrami energetycznymi. Im jesteśmy starsi, tym działanie mitochondriów staje się mniej skuteczne, a czasami wręcz toksyczne i prowadzi do osłabienia mięśni. Składniki granatu są przetwarzane w jelitach w urolinę A. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie tej substancji może przedłużyć życie i zwiększyć wytrzymałość organizmu.

Papryka

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to najsilniejszy przeciwutleniacz, który jest rozpuszczalny w wodzie. Być może Cię to zaskoczy, ale w 100g czerwonej papryki znajduje się aż 150 mg witaminy C, a więc pięciokrotnie więcej niż w cytrynie! A do czego jest nam potrzebna witamina C? Wzmacnia system odpornościowy, zwiększa przyswajanie żelaza i sprzyja syntezie kolagenu (zapewniającego skórze elastyczność). Oprócz tego papryka jest również cennym źródłem witaminy E i rutyny – niezwykle pomocnej jeżeli posiadasz kruche naczynka krwionośne.

Teraz już wiesz jak zapewnić sobie więcej energii i witalności. Możesz tą wiedzą podzielić się z kimś podczas spotkania w Krakowie, Opolu, Rzeszowie, czy Poznaniu.

[ivi]

Udostępnij ten artykuł na: