Imbir jest niezwykle inspirującą rośliną. Z jego wspaniałych właściwości smakowych korzystają nie tylko profesjonalni kucharze, coraz częściej sięgają po niego również amatorzy. W czym tkwi jego fenomen?
Imbir to rosnące pod ziemią kłącze, które może pod skórką skrywać kolor żółty, biały, a nawet czerwony, wszystko zależy od odmiany. Jego powierzchnia pokryta jest jasnobrązową skórką. Świeży oraz suszony korzeń imbiru możesz kupić w każdym sklepie spożywczym. Imbir jest bardzo aromatyczny i ma niezwykły smak. Wykorzystywany jest świeży, suszony, w proszku, w formie syropu, olejku do potraw, ale też jest składnikiem niektórych kosmetyków. Dzięki swemu wyjątkowemu zapachowi i smakowi pojawia się w wielu przepisach kulinarnych.
Imbir pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jest powszechnym składnikiem wielu potraw. Wzmianki o nim pojawiły się już w starożytnych chińskich i indyjskich pismach. Doceniano jego lecznicze, kulinarne i aromatyczne działanie oraz właściwości. W Europie znany był tylko w regionie morza Śródziemnego, stamtąd dopiero rozprzestrzenił się do pozostałych krajów. W przeszłości przyprawy były bardzo drogie, ponieważ dowożno je z Azji. Hiszpańscy eksploratorzy przywieźli imbir do Zachodnich Indii, Meksyku i Ameryki Południowej. W XVI wieku możliwy był już import rośliny z tych krajów zpowrotem do Europy. Obecnie największymi dostawcami imbiru są: Jamajka, Indie, Fidżi, Indonezja i Australia. Imbir ma długotrwałą tradycję przede wszystkim dzięki swemu efektywnemu i łagodzącemu działaniu na układ trawienny. W medycynie wykorzystywany jest jako lek na wzdęcia. Oprócz tego ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Imbir pomaga zlikwidować symptomy, takie jak: zawroty głowy, mdłości, wymioty (nawet w czasie ciąży) oraz zimny pot.
Imbir zawiera bardzo silne substancje przeciwzapalne zwane Gingerols. Regularna konsumacja imbiru pomaga ludziom ze zwyrodnieniem stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Potrafi złagodzić ból a nawet zmniejszyć opuchliznę.
Imbir zmniejsza ból tak samo dobrze jak ibuprofen. Tabletka imbirowa przynosi ulgę od bólów menstruacyjnych u kobiet. Ciężarne kobiety, które męczą poranne mdłości i wymioty, mogą używać imbiru (nawet w postaci pastylek, lizaków i cukierów) w celu ich złagodzenia. Żucie surowego imbiru, lub picie imbirowej herbaty jest zwykłym, ale zarazem najlepszym domowym lekiem na mdłości, nawet podczas leczenia nowotworu.
Nie jest odpowiedni dla dzieci do dwóch lat! U starszych dzieci zaleca się maksymalnie jedną trzecią dawki dorosłego.
Dzienna dawka świeżego imbiru nie powinna przekoczyć 4 gramów, suszonego 1 gram. Przy przedawkowaniu mogą wystąpić działania niepożądane takie jak: biegunka, mdłości, lub problemy z sercem. Wszystko zależy od aktualnego stanu zdrowia i zażywanych leków.
Zaleca się picie herbaty imbirowej maksymalnie dwa- trzy razy dziennie. Jeśli jest to napar ze świeżego imbiru, należy użyć 4 gramy na litr ciepłej wody. Oczywiście wszystko znów zależy od indywidualnych predyspozycji.
Po usunięciu skórki i pokrojeniu imbiru nożem, zapewni Ci on wspaniały smak i aromat. Możesz go dodać już na początku, albo aż na sam koniec, jego lekko cierpki smak i tak będzie wyczuwalny.
Imbir jest do dyspozycji w różnych postaciach, może być chociażby kandyzowany lub marynowany. Świeży imbir może być przechowywany w lodówce aż do 3 tygodni, oczywiście jeżeli nie obierzesz go ze skórki. Nieobrany wytrzyma w zamrażarce nawet pół roku. Suszony imbir powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym, szklanym naczyniu, najlepiej w chłodnym, zacienionym i suchym miejscu. W lodówce można go trzymać nawet rok.
Imbor można co prawda nazwać „lekiem na wszystko”, ale też niezwykle łatwo go przedawkować. Nie wolno używać go w dużych ilościach, można też powiedzieć, że nie jest stworzony dla każdego. Imbir ma wiele pozytywnych właściwości, ale używany nadmiernie, lub w połączeniu z niektórymi lekami może być szkodliwy. Dzieci do dwóch lat nie powinny go jeść wcale! Imbiru nie zaleca się rówież diabetykom. Maksymalna dawka świeżego imbiru u dorosłego to 4 gramy, w przypadku suszonego jedynie 1 gram, ponieważ ma większą siłę.
Imbir w dzisiejszych czasach jest powszechnym składnikiem szamponów do włosów, żelów pod prysznic, olejków do kąpieli, świeczek zapachowych, kremów oraz perfumów. Z kremów znane są przede wszystkim kremy do rąk i twarzy, ale również maseczki. Jak już wspomnieliśmy, ma on działanie dezynfekujące, dzięki czemu doskonale wspomaga układ krwinośny skóry. Dzięki temu zyskał wielką sympatię firm kosmetycznych. We wszystkich, znanych na całym świecie perfumach, możesz znaleźć właśnie imbir.
Znajdź kogoś dla siebie na portalu randkowym i wybierz się na randkę do herbaciarni, gdzie będziecie mogli raczyć się wspaniałym smakiem herbaty imbirowej.
Źródło: https://www.medicalnewstoday.com
[ivi]