Spożycie mleka roślinnego stale wzrasta i to z kilku powodów, głównym jest jednak zwiększająca się ilość wegan i ludzi interesujących się zdrowym stylem życia. Poza tym, już dawno obalono mit o użyteczności mleka krowiego. Mlekom roślinnym powinni dać pierwszeństwo i ci, którym doskwiera alergia na laktozę. Jakie rodzaje mleka roślinnego mamy do wyboru?
Aczkolwiek niektórzy ludzie mają zakorzenione w głowach, że wszelkie alternatywy jedzenia i picia nie smakują dobrze, w przypadku mlek pochodzenia roślinnego jest tyle możliwych rodzajów do wyboru, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Mleko roślinne możesz kupić w postaci gotowej do spożycia w prawie każdym sklepie, ale zazwyczaj są one dość drogie i nie wszędzie spotkamy się z szerokim ich wyborem. Są nawet takie mleka, które w sklepach nie są w ogóle dostępne. Możesz więc przygotować takie mleko samemu. Tak, będzie to pracochłonne, ale przynajmniej będziesz wiedzieć jaki jest prawdziwy skład tego co pijesz, a dodatkowo zaoszczędzisz pieniądze. Mleko jest wykorzystywane właściwie do wszystkiego – słodkie wypieki, sosy, kawa, kakao, koktajle i wiele innych, zatem potrzebujemy go naprawdę dużo, a jeżeli w ciągu dnia zużyjemy np. 2 litry kupowanego mleka roślinnego, możemy bardzo szybko zbankrutować. A jakie mleka mamy do wyboru?
Sojowe mleko to najbardziej znany i najczęściej wybierany przez konsumentów zamiennik mleka krowiego. Jeśli będziesz chciał je przygotować sam, wybierz soję, która nie jest zmodyfikowana genetycznie, najlepiej BIO. Ziarna soji namocz w wodzie przez noc, powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, dlatego lepiej przygotuj wielką miskę i wystarczającą ilość wody. Ziarna pozbaw skorupki, dzięki temu mleko otrzyma delikatniejszy smak, podobny do kupnych. Procedura różni się jednak trochę, najpierw musisz ziarna zmielić z wodą a następnie gotować przez około 20 minut. Dopiero później możesz wszystko przelać przez tkaninę i wycisnąć. Dla złagodzenia „smaku soji” możesz dodać wanilię albo cynamon. Mimo to jednak nie każdemu zasmakuje sojowe mleko domowej roboty, wówczas można wypróbować któreś z poniższych.
Mleko kokosowe można zaliczyć do tych najsmaczniejszych. Ma delikatny smak, który pokocha każdy, nadaje się do pieczenia i gotowania. Można go też wykorzystać do kawy. Przygotować się da też z suszonego kokosa, choć efekt nie będzie porównywalny ze świeżym kokosem. Może się zdarzyć, że w sklepie natrafisz na zepsuty, dlatego musisz porządnie wszystkie przejrzeć, aby znaleźć ten odpowiedni. Kokos rozbij i daj do miksera (tę białą część oczywiście). Resztę wykorzystaj do pieczenia smakołyków. Mleko kokosowe ma większą zawartość tłuszczy, zatem ten, kto stara się schudnąć, nie powinnie codziennie wypijać hektolitrów tego smakołyku.
Smak mleka ryżowego zależy przede wszystkim na gatunku ryżu, z którego wyrobisz mleko. Niektóre mają delikatny smak, dzięki czemu będą pasować nie tylko do wszystkich pokarmów, czy do pieczenia, ale też do kawy. Idealny wariant dla tych, którzy mają uczulenie na kokos. Jest to ulubione mleko sportowców, ponieważ zawiera dużą ilość węglowodanów a prawie żadnych tłuszczy.
Mleko migdałowe zaskoczy Cię swoim delikatnym smakiem i nadaje się do wszystkich potraw i napojów. Migdały powinny być obrane ze skórki, aby mleko nie było gorzkie. Zawierają wiele wapnia, fosforu, potasu, magnezu, witaminy E, selenu i manganu. Zaleca się wybór migadłów lepszej jakości.
Sposób przygotowania mleka z nasion konopi jest taki sam jak w przypadku pozostałych mlek. Być może zaskoczy Cię, że będzie ono miało delikatnie orzechowy smak. Oprócz tego uzyskasz wiele kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 oraz białko. Zaledwie 100g nasion konopii uzupełni Ci aż 70% dziennego zapotrzebowania na cynk i żelazo.
Potrzebujesz wapnia? Przygotuj sobie mleko makowe! Potrzebujesz jedynie mak i wodę abyś do Twojego organizmu dostało się aż 12x więcej wapnia niż z produktów mlecznych. Zawiera ogromne ilości białka. Możesz również przygotować makową śmietanę. Namoczony mak rozmiksuj na gładką masę i dodaj do letniej wody. Śmietanę odcedź i masz gotowy sos do makaronów lub ziemniaków.
Mleko z płatków owsianych jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczą płatki owsiane i woda. Nie nadaje się jednak do jedzenia z płatkami zbożowymi, ponieważ zawiera mało glutenu. Swojemu ciału dostarczysz w ten sposób wielką ilość witamin B i E, żelaza, manganu, selenu, miedzi oraz magnezu.
To nie wszystko! Istnieje wiele składników roślinnych, z których można przygotować smakowite mleka bez laktozy. Możesz wypróbować orzechy (np. laskowe), słonecznik, albo inne ziarenka, kaszę, amarant, quinoa itd.
Teraz już wiesz, jakie mleko możesz przygotować dla swojej ukochanej drugiej połóweczki. Jeszcze żadnej nie masz? W takim razie zarejestruj się ZA DARMO na naszym portalu randkowym i poznaj kogoś już teraz!
[ivi]