Strona Główna

Ankieta randkowa

Fotorandka

Lifestyle magazyn

Zarejestruj się teraz

5+ ciekawostek o maku

20.listopad 2020
5+ ciekawostek o maku

Wielkimi krokami zbliżają się święta a z nimi różnego rodzaju wypieki. Na polskich stołach oczywiście nie może zabraknąć klasycznych ciast i potraw z maku. Czy wiedziałeś, że mak ma działanie lecznicze? Nie? A więc czytaj dalej...

Działanie lecznicze maku znane było już w starożytności. Wtedy właśnie odkryto, że mak to nie tylko doskonały dodatek do potraw, ale też baza do wyroby narkotyków. W dzisiejszych czasach z maku produkuje się m.in. leki o działaniu uspokajającym. Jakie mamy rodzaje maku?

Rodzaje maku

  • Mak niebieski - najbardziej znany rodzaj maku, który wykorzystujemy przede wszystkim w celach kulinarnych.
  • Mak lekarski – służy do produkcji opium, który stanowi bazę dla leków takich jak morfina, narkotyna, papaweryna i kodeina. Odznacza się niezwykle silnym oddziaływaniem na układ nerwowy. Opium otrzymuje się z soku mlecznego z wysuszonej makówki.
  • Mak biały – rzadko spotykany, ma wyjątkowy, delikatny smak i jest niezastąpionym składnikiem rogali marcińckich, którymi możemy się co roku, 11 listopada zajadać w Poznaniu.
  • Mak polny – ma zastosowanie w medycynie ludowej oraz kosmetyce. Z płatków maku polnego przygotowywuje się napar stosowany przy kaszlu, biegunce, bolesnej menstruacji czy bezsenności.

Właściwości odżywcze maku

Mak to doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, oraz witaminy C. Zawiera również wiele wapnia – naturalnego budulca kości. W 100 g maku znajduje się 1266 mg wapnia – to pokryje aż 140% dziennego zapotrzebowania człowieka na ten pierwiastek! Oprócz tego, w mak dostarcza nam żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

Olej makowy, który powstaje z niebieskich ziaren maku leczniczego doskonale reguluje pracę nerek i wątroby oraz przyśpiesza gojenie się ran. Zawdzięcza to zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim tych z grupy omega-6 (w tym kwasu linolowego), które mają też pozytywny wpływ na pracę serca i pomagają w przywróceniu równowagi pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem.

Olej makowy z pewnością kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. Możesz dodawać go m.in. do sałatek.

Mak leczniczy – co z niego powstaje?

  • morfina czyli jeden z najstarszych leków o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym. Używamy go, kiedy potrzebujemy uśmierzyć bardzo silny ból, który występuje np. przy chorobach nowotworowych. Dodatkowo morfina zwalnia postrzeganie i kojarzenie, blokując prawidłowe czynności przewodu pokarmowego i osłabiając pracę mięśni gładkich.
  • kodeina to lek uspokajający, przeciwbólowy i hamujący odruchy kaszlu.
  • narkotyna także ma działanie przeciwkaszlowe, oprócz tego pobudza ośrodek oddechowy.
  • papaweryna blokuje bodźce nerwowe wywołujące skurcz mięśni gładkich układu pokarmowego, dlatego często stosuje się ją przy kolce jelitowej, wątrobowej czy stanach skurczowych mięśni gładkich jelit.

Szukasz partnera/ki, z którym mógłbyś/mogłabyś zasmakować w maku? Zarejestruj się ZA DARMO na naszym portalu randkowym a być może tegorocznych Świąt nie spędzisz samotnie!

[nk]

Udostępnij ten artykuł na: