Wielkimi krokami zbliżają się święta a z nimi różnego rodzaju wypieki. Na polskich stołach oczywiście nie może zabraknąć klasycznych ciast i potraw z maku. Czy wiedziałeś, że mak ma działanie lecznicze? Nie? A więc czytaj dalej...
Działanie lecznicze maku znane było już w starożytności. Wtedy właśnie odkryto, że mak to nie tylko doskonały dodatek do potraw, ale też baza do wyroby narkotyków. W dzisiejszych czasach z maku produkuje się m.in. leki o działaniu uspokajającym. Jakie mamy rodzaje maku?
Mak to doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, oraz witaminy C. Zawiera również wiele wapnia – naturalnego budulca kości. W 100 g maku znajduje się 1266 mg wapnia – to pokryje aż 140% dziennego zapotrzebowania człowieka na ten pierwiastek! Oprócz tego, w mak dostarcza nam żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.
Olej makowy, który powstaje z niebieskich ziaren maku leczniczego doskonale reguluje pracę nerek i wątroby oraz przyśpiesza gojenie się ran. Zawdzięcza to zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim tych z grupy omega-6 (w tym kwasu linolowego), które mają też pozytywny wpływ na pracę serca i pomagają w przywróceniu równowagi pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem.
Olej makowy z pewnością kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. Możesz dodawać go m.in. do sałatek.
Szukasz partnera/ki, z którym mógłbyś/mogłabyś zasmakować w maku? Zarejestruj się ZA DARMO na naszym portalu randkowym a być może tegorocznych Świąt nie spędzisz samotnie!
[nk]