Arbuz z pewnością kojarzy ci się z ciepłymi, letnimi dniami, które (nie da się ukryć) są już tuż, tuż. Nie od dziś bowiem wiadomo, że doskonale odświeża i nawadnia podczas upałów, ale czy wiedziałeś, że ma również kilka innych właściwości, za które można pokochać go jeszcze bardziej? Nie? W takim razie po lekturze dzisiejszego artykułu będziesz zaarbuzowany aż po same uszy!
Zacznijmy od podstawowego pytania, które wciąż jeszcze dzieli miłośników arbuza: Jest to owoc, czy warzywo? Zwolennicy teorii o owocach... będą pewnie nadal oponować, ale rzeczywistości niestety nie da się oszukać. Arbuz należy do rodziny dyniowatych, czyli podobnie jak słodka dynia klasyfikuje się jako warzywo.
W porównaniu z innymi owocami arbuz zawiera o wiele mniej cukru, a mimo to jest słodziutki i smakowity. Znajdują się w nim też wartości odżywcze takie jak: antyoksydanty, błonnik, witaminy A, B6 oraz C. Oprócz tego, ten odświeżający cud natury nie zawiera żadnych tłuszczy i ma niską zawartość sodu. Z kolei osoby dbające o linię pocieszy fakt, że arbuz ma zaledwie 30 kalorii w 100 g.
Na tym jednak nie koniec, arbuza można pokochać jeszcze za kilka innych właściwości. Oto one:
Arbuz zawiera aminokwas L-citrulline, który w trakcie spożywania zamienia się w jeszcze inny aminokwas, mianowicie - L-argininę. Ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ między innymi zapobiega rozwojowi cukrzycy. Badania udowodniły, że regularne spożywanie suplementów z L-argininą wspomaga regulację trawienia glukozy oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Co prawda z arbuza nie uzyskasz aż takiej ilości aminokwasów, która jest zawarta w sumplementach, ale nie zmienia to faktu, że produkty, które go zawerają mogą wspomagać prewencję rozwoju cukrzycy.
Wysiłek fizyczny jest nieodłączną częścią zdrowego stylu życia. Następnym razem po workoutu nie sięgaj po napoje z zawartością L-citrulline, zamiast tego zjedz kawałek arbuza (może to być przekąska lub dodatek do smakowitego smoothie). Pożywny aminokwas pomaga pozbyć się kwasu mlekowego z naszych mięśni, dzięki czemu szybciej odzyskujemy siły po ćwiczeniach. Zdrowy i zarazem smaczny sposób na to, jak uprzyjemnić sobie trudy workoutu, prawda?
Likopen jako czerwony barwnik o działaniu antyoksydacyjnym, odpowiada za różowy odcień arbuzów. Występuje też między innymi w pomidorach, owocach dzikiej róży oraz czerwonych grapefruitach. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że pomidory zawierają o wiele więcej tego barwnika, są przecież bardziej czerwone. Otóż, arbuzy zawierają aż dwa razy więcej likopenu niż pomidory! Dobrze, ale do czego jest nam ten barwnik potrzebny? Udowodniono, że obniża poziom cholesterolu, jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, w tym przede wszystkim przed rakiem.
Pomiędzy witaminą C a astmą istnieje ciekawa zależność. Z powodu niskiego poziomu witaminy C częstotliwość ataków astmy wzrasta. Natomiast wysoki poziom witaminy C obniża częstość i intensywność ataków astmy. Jeżeli cierpisz na astmę, wprowadź do swojego jadłospisu produkty, które są bogate w witaminę C. W arbuzie jest zawartych aż 40% zalecanej dziennej dawki w jednym smakowitym kawałku.
Jesteś na diecie? W takim razie wiesz, jak trudno jest oprzeć się pokusie zjedzenia czegoś niezdrowego. Dla większości ludzi są to słodkie i tłuste potrawy. Zamiast sięgać po kawałek ciasta, przygotuj pokrojone kawałki arbuza, który jak wspominaliśmy już wyżej – ma niską zawartość cukru i kalorii, za to wysoką zawartość wody. Woda w połączeniu z błonnikiem potrafi pozbyć się głodu na dłużej, niż jakikolwiek inny deser.
Arbuz jest bogaty w potas, który pomaga regulować nasz system nerwowy. Dzięki niemu neurony łatwiej przewodzą informacje po naszym organizmie. Niedobór potasu może skutkować utratą czucia lub mrowieniem kończyn. Jeżeli w nocy często budzą cię skurcze, przyczyną może być niedobór potasu. Aby uniknąć tych nieprzyjemności, zjedz kawałek arbuza, który w 100 gramach zawiera aż 112 mg potasu.
Chroniczne stany zapalne bywają zapowiedzią innych, poważniejszych chorób, takich jak: cukrzyca, choroby serca, fibromialgia, czy nawet niektóre rodzaje raka. Ze względu na to, że zapalenia są tak bardzo szkodliwe dla naszego organizmu, warto zrobić coś, aby im zapobiegać. Jednym ze sprawodzonych sposobów jest spożywanie odpowiednich produktów. Aminokwasy L-arginina i L-citrulline, o których już dzisiaj wspominaliśmy są znane jako substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym.
Rok w rok, w trakcie wakacji wiele osób staje się ofiarami udaru cieplnego. Niektóre przypadki kończą się nawet śmiercią. Udar nie świadczy tylko o przegrzaniu się organizmu. Jest to poważny problem, który wymaga interwencji lekarza. O udarach i niebezpieczeństwach z nim związanych pisaliśmy już w naszych wcześniejszych artykułach.
Arbuz, który zawiera elektrolity pomaga zredukować negatywny wpłw ciepła na nasze ciało, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia udaru. Podczas upalnych dni pamiętaj o nakryciu głowy, odpowiednim nawodnieniu i używaniu kremów do opalania. Przy okazji oczywiście rozkoszuj się słodkim, dobroczynnym arbuzem.
Skoro już wspominaliśmy o nawodnieniu – wiele osób latem zapomina o ciągłym dostarczaniu płynów do organizmu, co prowadzi nawet do odwodnienia. Brak odpowiedniego nawodnienia może być bardzo nieprzyjemny w skutkach: zatwardzenie i związane z nim migreny i zmęczenie. Nasz metabolizm potrzebuje wody oraz błonnika aby mógł przetrawić zjedzone pokarmy. Jeżeli ty również masz problemy z pamiętaniem o regularnym piciu, przygotuj sobie z samego rana porcję arbuza, którą będziesz mógł w trakcie dnia (zapewne całkiem nieświadomie) podjadać. Możesz też zrobić koktaj z arbuza i mięty. Dostarczysz w ten sposób swojemu organizmowi porządną porcję niezbędnych do trawienia substancji.
W ciągu dnia jesteśmy narażeni na niezliczoną ilość toksyn. Niektóre z nich pochodzą ze spożywanych przez nas produktów, inne czyhają na nas w domach i miejscach pracy. Jednak bez względu na źródło, musimy zrobić wszystko, by w jakiś sposób pozbyć się ich z naszego organizmu.
Składniki odżywcze zawarte w arbuzie mogą nam pomóc uchronić nerki przed szkoliwym działaniem toksyn. Wszystko to dzięki zawartości wapnia i potasu. Zanim więc wyjdziesz rano z domu, przygotuj sobie przekąskę w postaci arbuza. Twoje nerki będą ci za to naprawdę wdzięczne.
Nabrałeś ochoty na arbuza? W takim razie wybierz się do najbliższego sklepu lub targu w twoim mieście – Gdańsku, Szczecinie, Gorzowie Wielkopolskim, Warszawie, czy Opolu i zaopatrz się w ten smakowity produkt!
[rox]
Źródło: https://www.wellandgood.com